Geneesmiddelentekorten zijn helaas een groeiend probleem. Hoe komt het eigenlijk dat geneesmiddelen soms niet (voldoende) beschikbaar zijn? Heeft het preferentiebeleid van Zilveren Kruis daar iets mee te maken? En wat doet Zilveren Kruis om te helpen de geneesmiddelentekorten op te lossen? We leggen het je uit.
Geneesmiddelen kunnen soms niet (tijdig) geleverd worden. Dit heeft verschillende oorzaken. Tekorten aan grondstoffen en productieproblemen in het buitenland zijn daar de belangrijkste van. Maar ook logistieke problemen, zoals de aanvallen op de scheepvaart in de Rode Zee of vervuilingen van geneesmiddelen, kunnen een belangrijke rol spelen.
En hoe zit het met het inkoopbeleid van Zilveren Kruis?
Om jouw zorgpremie zo laag mogelijk te houden, maken wij als zorgverzekeraar afspraken met fabrikanten van geneesmiddelen. Dat zijn afspraken over welke merken geneesmiddelen vergoed worden en tegen welke prijs. Van veel geneesmiddelen zijn er namelijk verschillende merken, in verschillende doosjes, maar met dezelfde werkzame stof en hoeveelheid. Toch rekenen fabrikanten er een verschillend bedrag voor. Terwijl de werking hetzelfde is. Omdat wij er alles aan doen om de zorg betaalbaar te houden, maken we per geneesmiddel een prijsafspraak. We vergoeden daardoor alleen het merk met de beste prijsafspraak. Dit heet het voorkeursbeleid (of preferentiebeleid).
Dankzij het preferentiebeleid besparen we jaarlijks 600 miljoen euro aan kosten voor deze geneesmiddelen
Zonder dit soort afspraken zou de premie van de zorgverzekering voor onze verzekerden veel hoger zijn.